Чистка килимів миючим пилососом

Інтер'єр сучасного будинку чи квартири важко собі уявити без килимів, штор та м'яких меблів, вони міцно увійшли до нашого життя як атрибути стилю та комфорту, роблять їх затишними та теплими. Килими, килимки, килимові покриття, штори і м'які меблі дуже швидко накопичують пил і бруд, стають додатковим і дуже серйозним джерелом турбот для господині, вимагаючи ретельного догляду. Доведено, що повітря у приміщенні в десятки разів забрудненіше, ніж на вулиці. Джерелами забруднення є не тільки частинки піску та бруду, занесені з вулиці, одяг та предмети інтер'єру, але хоч як це дивно і сама людина.

 
 

Це пов'язано зі структурою шкіри людини та постійним її оновленням. Епідерміс - верхній шар шкіри, що постійно оновлюється, виконує захисну функцію і складається з чотирьох шарів клітин. Поверхневий шар епідермісу - роговий складається з безлічі відмерлих пластинок (лусочок) розміром кілька мікрометрів. Вони постійно відокремлюються, і з потоками повітря поширюються по всьому приміщенню, осідаючи на килимах та меблях. Так само до складу домашнього пилу входять інші компоненти, що викликають алергію - шерсть свійських тварин, пилок рослин, бактерії, продукти життєдіяльності пилових кліщів - сапрофітів, що харчуються частинками відмерлої шкіри людини. Їх можна виявити в їх улюблених місцях проживання: в одязі, килимах, матрацах, постільній білизні, м'яких меблях.

Епідерміс під мікроскопом
 
 
Алергени

Щодня доросла людина вдихає і видихає приблизно 20-22 м3 повітря. Від якості повітря, що вдихається, безпосередньо залежить стан нашого здоров'я і загальне самопочуття. Мікроскопічні частинки пилу, що ширяють у повітрі, зазвичай непомітні неозброєним оком, але від цього вони не менш небезпечними. Оскільки, потрапляючи при вдиху в організм, вони спричиняють виникнення алергічних реакцій (кашлю, риніту, синуситу, головного болю), призводять до хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів.

 
 

На тлі загального ослаблення імунітету у населення, кількість аероалергіків і людей, які страждають на бронхіальну астму, зростає з кожним роком. Однією з основних причин хворобливих алергічних реакцій є продукти життєдіяльності пилових кліщів, які розмножуються в геометричній прогресії при температурі 20-40°C та відносній вологості 60-80% у килимах, матрацах, оббивці м'яких меблів.

 
 

Завжди простіше усунути причину, ніж боротися зі слідством.

 
 

Сучасна людина понад 85% свого часу проводить у приміщенні. Перебуваючи у замкнутому просторі, нам дуже важко боротися з пилом, головним ворогом дихальної системи. Пил ховається в глибині килимів, матраців, складках штор, інших важкодоступних куточках будинку. Впоратися з нею за допомогою звичайного пилососа та сухого прибирання неможливо. Після збирання килимів традиційним «сухим» пилососом 80% бруду так і залишається у глибині килима. Проходячи по ньому, ми буквально піднімаємо клуби дрібного, майже невидимого дрібнодисперсного пилу, підвищуючи рівень його вмісту в повітрі і, відповідно збільшуючи ризик виникнення захворювань, особливо до цього ризику піддаються діти. Тому що найбільша концентрація пилу становить 80см від підлоги, а це середнє зростання наших дітей. Крім того, діти найчастіше грають на килимі, на дивані, люблять м'які іграшки, а всі ці речі є пилозбірниками та джерелами пилу. Уявіть, що ваш малюк, граючи і повзаючи по килиму, постійно вдихає той пил, який виходить з килима або ковроліну, кидає на підлогу іграшки, які потім тягне в рот, постійно стикається руками з килимовим покриттям. Для сімей, у яких є маленькі діти, комплексне чищення килимів необхідно обов'язково робити кілька разів на рік!

Чистка килима
 
 

Напевно, всі знайомі з процедурою традиційного чищення килимів, коли килим виноситься на вулицю, зазвичай на сніг, ретельно чиститься і потім вибивається. Таке чищення викликає кашель, чхання та здивування - звідки ж взялися ці величезні хмари пилу та кілограми піску та бруду, адже прибираємо ми практично щотижня. Таку «генеральну» чистку килима ми зазвичай робили хоча б раз на рік, але зараз з'явилася тенденція застеляти підлогу по всій площі нерухомими, закріпленими під плінтус килимовими покриттями. Такі килими винести для чищення на вулицю не так вже й просто, а часом і фізично неможливо.

 
 

То чому ж звичайного пилососа недостатньо для якісного чищення килимів?

 
 

Відповідь проста! Килими мають різну текстуру, рельєф, висоту, щільність і матеріал ворсу, проте практично у всіх килимів ворс скручений з волокон пряжі (чим більше скручування волокон, тим краще якість килима, але й дорожча його вартість). Це скрутка надає ворсу пружність, м'якість, такі килими приємні на дотик, більш довгострокові в експлуатації. Проте така сплетена структура чудово затримує пил і всі частинки сміття, що потрапляють всередину килима, і звичайного пилососа вже не достатньо, щоб зробити якісне чищення .

 
Структура килима
Структура килима
Структура килима
 
 
Чистка килима

До 90% бруду потрапляє на килим із взуття - це пил, пісок, глина та інші тверді частки. Більш важкі частинки ми втоптуємо, проходячи по килиму, цей бруд захоплюється волокнами килима і надовго залишається у його товщині, проникаючи вглиб. Таким чином, в основі килима накопичується ідеальний абразивний склад. Пісчинки мають дуже високі ріжучі властивості. Коли Ви проходите по килиму, ворс вдавлюється, і піщинки підрізають волокна біля їхньої основи. Потім, при чищенні килима пилососом, повітря, що всмоктує, потік захоплює ці зрізані волокна, саме тому, в пилозбірнику ми бачимо багато пуху. Якщо розглянути цей пух ближче, то виявиться, що це і є зрізані волокна нашого килима!

 
 

Близько 10% пилу і бруду переноситься повітрям, і містять частинки текстильних волокон, частинки шкіри, що відлущилася, суперечки цвілі, пилок, а також частинки жиру, попелу і т.д. Ви, напевно, помічали, що підлокітники крісел і диванів завжди забруднюються? Від чого? Від жиру на долонях наших рук, спинки м'яких меблів також забруднюються від жиру на нашому волоссі. Подушка чи килимок, на якому лежить собака чи кішка, забруднюються від жиру на шерсті цих тварин. Це так званий «маслянистий бруд», який становить 15% побутових забруднень.

Такий бруд змішується з сухим, прилипає до ворсу килима, і просто видалити його в процесі звичайного збирання неможливо. Жири, що входять до складу цього бруду діють подібно до клею. Ось цей пил і бруд, у поєднанні з жиром, за допомогою «сухого» вакуумного чищення звичайним пилососом видалити неможливо. За допомогою звичайного пилососа можна забрати лише невелику частину сміття, що знаходиться на поверхні килима.

 
 

Для того, щоб якісно вичистити килим та утримувати його в належному стані, виробники килимів рекомендують регулярно робити вакуумне глибинне чищення пилососом з електрощіткою, комбінуючи її з вологим хімічним чищенням миючим пилососом.

При правильному хімчистці килимів, перш ніж застосовувати хімікати, спочатку необхідно зробити глибоку суху чистку килима спеціальною електрощіткою-вибивалкою, для видалення всього піску та іншого сухого бруду, що знаходиться в глибині килима. Для хімічного чищення килима миючим пилососом необхідно застосовувати спеціальні миючі засоби, перед їх застосуванням необхідно перевірити їхню взаємодію з ворсом килима, щоб він не втратив колір.

 
 

Після вологої чистки миючим пилососом килим залишається вологим в середньому 1-3 години, це залежить від кількох факторів: від того наскільки Ви «висушили» килим пилососом, від щільності та довжини ворсу килима, зовнішньої температури та вологості в приміщенні.

Купівля килимового покриття – це одна з найзначніших частин витрат сімейного бюджету. До цих пір багато сімей воліли позбавлятися своїх килимів тільки через те, що ті втратили свій первісний вигляд - «затопталися», брудно виглядають, накопичили пил, а не через те, що вони реально зносилися. Але, як правило, одяг ми викидаємо через те, що він зносився, а не через те, що він лише забруднився. Чому? – Тому що вирішенням цієї проблеми є звичайне прання за допомогою пральної машини із застосуванням ефективного засобу для чищення.

Але згадайте, коли Ви востаннє вибивали чи мили Ваш килим? Адже килим забруднюється набагато швидше, ніж наші речі - жир, волога, пил, піщинки і бруд втоптуються в основу килима, і без ефективного глибокого чищення і хорошого миття він Вам довго не прослужить. Регулярне сухе прибирання необхідне для Вашого будинку, але воно не дозволяє видалити глибокі жирні плями, які, здається, назавжди в'їлися у Ваш килим. Тому, купуючи звичайний пилосос для сухого прибирання, Ви будете всього лише скидати пил з поверхні Вашого килима, але зробити глибинне чищення електрощіткою, зробити хімчистку, видаливши старі плями, без миючого пилососа з електрощіткою неможливо.

 
 

Для догляду за килимовими виробами, м'якими меблями ми рекомендуємо використовувати миючі пилососи Krausen у поєднанні зі спеціальними засобами для чищення та електричною віброщіткою. Використовуючи унікальний метод вологого прибирання, миючий пилосос Krausen не перезволожують килими, забезпечують їх ефективне чищення, зберігаючи структуру волокон килима та їх колір. Використання комплексного прибирання із застосуванням миючого пилососу з аквафільтром та сепаратором Krausen та елктрощітки дозволяє проводити прибирання з максимальною 100% ефективністю. Перевага даного методу, на відміну від «сухого чищення», коли «хімія» наносяться на килим, а потім збирається пилососом, у тому, що при вологому чищенні бруд з килима буквально вимивається струменем чистої води під напором, і тут же всмоктується пилососом. При цьому на килимі не залишається хімікатів, якими зовсім не хочеться наповнювати свій будинок.

 
 
  • Мийний розчин під тиском рівномірно наноситься на килим по всій довжині насадки;
  • Насадка щільно прилягає до килима, тому в ній утворюється вакуум;
  • Подача миючого розчину здійснюється від початку ворсинок до його джутової основи;
  • Мийний розчин циркулює навколо ворсинок килима, промиває килим до самої його основи, не перезволожує його, витягує при цьому всю глибину, що накопичилася в килимі, пил, бруд і мікроорганізми, що викликають алергічні реакції, повністю очищаючи килим;
  • Миючий пилосос видаляє більше 90% надлишкової вологи, не викликаючи усадки або перезволоження килимів;
  • Весь бруд піднімається вгору по шлангу і потрапляє в резервуар для брудної води;
  • Вологе чищення миючим пилососом рекомендовано людям, які схильні до алергічних захворювань та астми;